.

poniedziałek, 15 września 2014

Figa z makiem i łazankami


Figa with poppy seeds and noodles


Składniki.
2 figi
3 łyżki maku
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka rodzynek
skórka cytrynowa
2 garście łazanek

Wykonanie.
Mak zalać wrzącą wodą i pogotować na małym ogniu przynajmniej 30min.
Osączyć i utrzeć lub nie.
Masło stopić w rondelku, dodać miód, sok cytrynowy, rodzynki i otartą skórkę cytrynową. Dobrze wymieszać
Ugotować łazanki w osolonej wodzie. Odcedzić i połączyć z makiem. Obłożyć figami pokrojonymi w cząstki.
Albo, łazanki ułożyć na talerzu, cząstki fig wokół i polać makiem z dodatkami.


2 komentarze: