.

sobota, 28 grudnia 2013

Jarmuż z jabłkami.


Jarmuż z jabłkami.


Co roku z wielka niecierpliwością czekam na jarmuż. Jest to jedna z najstarszych form użytkowych roślin kapustnych. Jego ojczyzną jest rejon Morza Śródziemnego, a w Polsce zaczęto  uprawiać jarmuż dopiero w XVII wieku. Częścią jadalną są duże, "kędzierzawe "liście w różnych odcieniach zieleni, a nawet fioletowe. Jarmuż musi być przemarznięty ,bo wtedy zawiera mniej goryczy. W handlu jest odmiana bez goryczy. Lubię jarmuż ze  względu na wysoką wartość odżywczą i wspaniały delikatny smak. Wykorzystajmy sezon na jarmuż jako dodatek do zup, drugich dań ,surówek i sałatek.
Składniki na jarzynkę z jarmużem.

80dag jarmużu
2 jabłka
2 łyżki masła
125 ml soku jabłkowego
1 łyżka natki pietruszki
sól, cukier, pieprz do smaku
Jarmuż umyć ,odciąć ogonki, grube nerwy, zalać osoloną ,wrzącą wodą ,ugotować, przecedzić i zmiksować.
Obrane jabłka zetrzeć na "łezkach", dodać razem z sokiem i masłem do jarmużu. Dusić kilka minut, dodać natkę pietruszki, doprawić do smaku i smacznego.
Jeżeli wolimy możemy zrobić jarzynkę z zasmażką..



Wędzony łosoś z jarmużem i plasterkami ziemniaków w śmietanie.


Wędzony łosoś z jarmużem.


Bardzo smaczne ,nietypowe danie, szybkie i eleganckie. Wędzony łosoś ułożony na gorących  ziemniakach przejmie ich naturalne ciepło ,lekko ogrzany nie stanie się suchy i włóknisty. Delikatny jarmuż idealnie pasuje do łososia.
Składniki.
600g wędzonego łososia, plastry
350g małych ziemniaczków
150ml śmietany 36%
80dag jarmużu
2 jabłka
2 łyżki masła
125 ml soku jabłkowego
1 łyżka natki pietruszki
sól, cukier, pieprz do smaku

Jarmuż umyć ,odciąć ogonki, grube nerwy, zalać osoloną ,wrzącą wodą ,ugotować, przecedzić i zmiksować.
Obrane jabłka zetrzeć na "łezkach", dodać razem z sokiem i masłem do jarmużu. Dusić kilka minut, dodać natkę pietruszki, doprawić do smaku i smacznego.
Jeżeli wolimy możemy zrobić jarzynkę z zasmażką.
Obrane ziemniaki pokroić w cienkie plasterki, można poszatkować. Gotować w osolonej wodzie 5 minut ,niech pozostaną lekko twardawe. Odcedzić i włożyć do ciepłej śmietany oprószonej pieprzem.

Plastry ziemniaków ze śmietaną rozłożyć na 3/4 powierzchni talerza, a na pozostałej jarzynkę z jarmużu. Łososia ułożyć fantazyjnie na ziemniakach i niezwłocznie podawać. Łosoś powinien być leciutko ciepły, nie gorący.