.

piątek, 21 lutego 2014

Zupa krem z selera z chipsami z buraka.


Cream of celery with beetroot chips.


Składniki.
60dag selera korzeniowego
2 cebulki
100g serek śmietankowy-serdelek
1l bulionu
1 burak
2 łyżki oliwy z oliwek
2 szczypty soli morskiej

Wykonanie.
Obrany seler pokroić na półplastry, cebulę w piórka. Zalać bulionem i gotować do miękkości ,20-30 min.
Zmiksować, dodać serek śmietankowy i doprawić do smaku solą i pieprzem.
W trakcie gotowania zupy przygotować chipsy.
Obranego buraka pokroić w cienkie plasterki lub półplasterki  i usmażyć na chrupko w mocno rozgrzanej oliwie. Można to zrobić na patelni lub frytkownicy. Wyjąć, osuszyć i posypać kryształkami soli morskiej.
Zupkę nalać do talerzy i dorzucić kilka chipsów buraczanych.

Smacznego.