.

czwartek, 30 stycznia 2014

Pieczony ziemniak z czerwoną czubrycą i sosem żurawinowym.


Baked potato.

Składniki:
1 duży ziemniak
10 dag twaróg biały
1 łyżeczka czerwona czubryca
4 suszone włoskie pomidory
1 mała posiekana drobno cebulka
1 łyżka śmietana 18%
4 zielone szparagi
6 oliwek zielonych
kiełki rzodkiewki

Sos żurawinowy:
2 łyżki żurawina suszona
2 łyżki jogurt
2 łyżki śmietana
sól, pieprz
2 łyżki  sok z pomarańczy
0,5 łyżeczki sok z cytryny

Wykonanie:

Ziemniak ugotować, przekroić wzdłuż, wydrążyć środek. Obsmażyć najlepiej we frytkownicy, ew. na patelni.  Twaróg wymieszać z pokrojoną cebulą, suszonymi pomidorami, łyżką śmietany  i czubrycą. Posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Nałożyć na ziemniak, ułożyć po dwa zielone szparagi. Całość  polać sosem żurawinowym, udekorować kiełkami rzodkiewki i zielonymi oliwkami.
Sos żurawinowy szybki - wszystkie składniki wymieszać blenderem.