
Kilka ząbków czosnku należy posiekać, przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju. Cebulę i cukinię pokroić w grubą kostkę i przesmażyć. Połączyć z czosnkiem. Zalać bulionem z drobiu, dodać 2-3 serki topione, chwilę pogotować. Dosmaczać solą i pieprzem i całość zmiksować blenderem. Podgrzać, dodać śmietanę kwaśną 18%. Dobrze podgrzać, ale ze śmietaną już nie gotować.
Bardzo dobre do tego są grzanki czosnkowe. Chleb tostowy pokroić w kostkę posypać przeciśniętym przez praskę czosnkiem, skropić oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Inna wersja. Można ściąć obierakiem zielone części cukinii dodać trochę śmietany, dobrze zmiksować i układać dekoracyjne kleksy na środku zupy.
W wersji lightowej bulion, 1 cebula, 1 duża cukinia, czyli bez czosnku, serków i śmietany.