.

środa, 8 października 2014

Pieczone jabłka z lodami i polewą


Baked apples with ice cream and topping


Składniki
5 jabłek
3 łyżki kajmak
1 łyżka orzechy laskowe
1 łyżka orzechy włoskie
1 łyżka migdały

Polewa
100 ml sok jabłkowy
100 ml wino białe
5 dag cukier
1 łyżeczka mąka kukurydziana


Wykonanie.
Orzech i migdały posiekać i wymieszać z kajmakiem. W jabłkach wyciąć otwornicą gniazda nasienne, otwory trochę powiększyć, ściąć czapeczki. Otwory wypełnić masą kajmakową z orzechami, nakryć czapeczkami. Ułożyć w formie do zapiekania i piec w piekarniku około 20 minut w temp. 190 oC.



Polewa
Wymieszać sok jabłkowy, wino i cukier. Gotować na małym ogniu, aż do zredukowania do 1/3 objętości początkowej. Jeżeli polewa jest za rzadka, zaciągnąć mąką kukurydzianą wymieszaną z odrobiną wody.
Jabłka podać polane polewą z gałką lodów.