.

środa, 18 marca 2009

Chicken curry


Kuchnia to takie miejsce w którym zrobienie pewnych potraw się nie przyspieszy. Posiłki trzeba sobie wcześniej zaplanować .Jest to danie które pokazał mi filipiński steward przypadło mi do smaku, więc polecam.

Składniki:

4 udka z kurczaka przecięte w stawach na połowę
8 ząbków czosnku
4 cebule pokrojone w talarki
sok z 3 cytryn
1 l. mleka
2-3 łyżeczki curry (najlepiej hinduskiego)
10 goździków
1 mała papryka chilli pozbawiona gniazd nasiennych
sól do smaku

Sposób wykonania:

Pokrojone udka posypać dosyć dużą ilością curry ,odrobiną soli i ułożyć warstwami w garnku. Każdą warstwę posypać cebulą ,posiekanym czosnkiem, dodać kilka goździków, paprykę chilli i polać sokiem z cytryny. Tak samo postąpić z następną warstwą. Całość zalać zimnym mlekiem i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Następnie gotować do miękkości. Zdjąć tłuszcz który będzie pływał na wierzchu gotowanej potrawy.(Gotować na małym ogniu).Wyjąć miękkiego kurczaka z garnka. Wytworzony sos przecedzić, można lekko zaciągnąć mąką. Sosem polać udka. Do tego oczywiście najlepszy jest ryż.

Sałatka z kurczaka, ananasa i .........

Składniki:
2 ugotowane w bulionie piersi z kurczaka
5 krążków ananasa pokrojonego w dosyć grubą kostkę
1 duża zielona papryka
1 puszka kukurydzy
1 świeży ogórek pokrojony w kostkę
1/2 szklanka rodzynek
majonez
1 łyżeczka dobrego curry
odrobinę soli do smaku

Sposób wykonania :

Przed przystąpieniem do krojenia, rodzynki namoczyć ,najlepiej w ciepłym soku ananasowym, jak napęcznieją, od cedzić.
Wszystkie składniki wrzucić do miski i delikatnie wymieszać. Posolić szczyptą soli. Majonez około 1/2 słoika wymieszać dokładnie z curry i wlać do sałatki. Wymieszać i gotowe. Odczekać 1/2 godziny ażeby wszystkie składniki się zmacerowały i można podawać

Szpinak a'la Lary Diaz


Tak przygotowany szpinak podawałem osobom które mówiły że nie lubią szpinaku. Tym się zajadały.

Składniki:

1 opakowanie szpinaku w liściach Bonduelle, - ( najlepsze są świeże liście )
5-6 ząbków czosnku,
2 cebule,
5 dkg. masła i odrobinę oliwy
1/2 puszki mleka kokosowego skondensowanego,
sól, świeżo zmielony pieprz, cukier

Sposób wykonania:

Rozmrażam szpinak na patelni i małym gazie. Jak jest rozmrożony ,to na sito, niech obcieknie i na deskę. Posiekać i z powrotem do garnka. Czosnek i cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle z dodatkiem oleju. Tylko zeszklić, nie smażyć. Dodać do szpinaku, zagotować często mieszając. Dodać mleko kokosowe, zamieszać .Sól, pieprz i odrobinę cukru do smaku. Gotowe. Na szpinak jajko sadzone i młode ziemniaczki. Pycha.

Kalafior zapiekany pod beszamelem


Składniki:

1 kalafior
15 dkg. szynka konserwowa
1/2 p. zielonego groszku mrożonego
sól, pieprz, gałka muszkatuowa
20 dkg. tarty żółty ser najlepiej taki jak na pizzę
sos beszamelowy

Sposób wykonania:

Kalafior podzielić na różyczki i wrzucić do gotującego się wrzątku.(Wodę posolić i dodać 1/2 łyżeczki cukru).Gotować ok.5 minut. Odcedzić. Wody nie wylewać .Do tej samej wody wrzucić zielony groszek na 3 minuty, odcedzić. kalafior wymieszać z groszkiem i pokrojoną w paseczki szynką. Wszystko włożyć do naczynia w którym będzie się zapiekał. Posypać odrobiną gałki muszkatuowej. Zalać beszamelem i posypać utartym serem. Wstawić do nagrzanego do 200C. piekarnika na 30 min. Smacznego.

Tajemnica soczystych kotletów mielonych


Składniki :

0,5 kg łopatki wieprzowej
0,5 kg szynki wieprzowej
2 cebule
1 bułka namoczona w mleku
1jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
sól, pieprz świeżo zmielony
olej do smażenia

Sposób wykonania :

Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Mięsa zmielić. Tylko takie kotlety mielone są wspaniałe. Gotowe mielone to nieporozumienie. Dlaczego tak piszę-mam kolegę który przy tym pracuje. Chyba że zmielą mięso przy nas w sklepie. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Formować kulki, rozpłaszczyć i smażyć najlepiej na dobrej teflonowej patelni bez mąki czy też bułki tartej. Ważne żeby smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Ja robię zawsze próbę, smażę malutki kotlecik i smakuję .Zawsze mogę doprawić. Tajemnica soczystości tego kotleta tkwi w dodaniu śmietany.