Arbuz z kardamonową czekoladą i argentyńskim winem.
Składniki:
1 duży dojrzały
arbuz
100 ml. argentyńskiego wina Celebro [ TUTAJ]
20 g
coffee&cardamom dark chocolate (
terravita )
8 łyżeczek
żelatyny
8 dkg cukier
listki mięty
aceto balsamico di Modena do polania
Wykonanie:
Arbuz przekroić na połowę i wydrążyć łyżką miąższ.
Przełożyć do miski i zmiksować blenderem. Całość przecedzić do garnka przez
gęste sito. Otrzymany sok, powinno go być około 900 ml, nastawić na gaz, dodać
wino i cukier. Podgrzewać mieszając do zagotowania. Dodać żelatynę, wymieszać i
już nie gotować. Wystudzić i do tężejącej galaretki dodać starte ( pokruszone) kawałeczki czekolady.
Całość wlać do formy i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (około 5
godzin). Wyłożyć na paterę. Pokroić i podawać skropione aceto balsamico di
Morena z listkiem mięty i czekoladą z kardamonem.
Watermelon z dodatkiem argentyńskiego wina Celebro
nabiera wyjątkowego smaku. www.facebook.com/KlubCelebro.