.

wtorek, 3 września 2013

Watermelon with cardamom chocolate.

Arbuz z kardamonową czekoladą i argentyńskim winem.



Składniki:
1 duży dojrzały  arbuz
100 ml. argentyńskiego wina Celebro [ TUTAJ]
20 g coffee&cardamom dark chocolate  ( terravita )
8  łyżeczek żelatyny
8 dkg cukier
listki mięty
aceto balsamico di Modena do polania

Wykonanie:

Arbuz przekroić na połowę i wydrążyć łyżką miąższ. Przełożyć do miski i zmiksować blenderem. Całość przecedzić do garnka przez gęste sito. Otrzymany sok, powinno go być około 900 ml, nastawić na gaz, dodać wino i cukier. Podgrzewać mieszając do zagotowania. Dodać żelatynę, wymieszać i już nie gotować. Wystudzić i do tężejącej galaretki dodać  starte ( pokruszone) kawałeczki czekolady. Całość wlać do formy i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (około 5 godzin). Wyłożyć na paterę. Pokroić i podawać skropione aceto balsamico di Morena z listkiem mięty i czekoladą z kardamonem.
Watermelon z dodatkiem argentyńskiego wina Celebro nabiera wyjątkowego smaku. www.facebook.com/KlubCelebro.