.

piątek, 9 maja 2014

Kurczak po norwesku w sosie śmietanowym.


Norwegian chicken in cream sauce.

Stekt kylling med sur flote.


Składniki.
1,2 kg kurczak
2 łyżki masła
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
50 ml koniaku
100 ml wina wytrawnego
3/4 szkl. mleka
1/2 szkl. śmietanki 30%
100 g pieczarek
1 pomidor

Wykonanie.
Kurczaka podzielić na części. Natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć na maśle z obu stron.
Polać koniakiem i zapalić. Kiedy płomień zgaśnie ,podlać mlekiem.
Dusić pod przykryciem, aż kurczak będzie miękki. Od czasu do czasu polewać płynem spod kurczaka.
Kurczaka wyjąć i trzymać w cieple. Do sosu dodać wino i śmietanę.
Gotować odkryte kilka minut, aby sos zgęstniał. Pieczarki obrać, pokroić na ćwiartki i usmażyć.
Pomidory pokroić na ósemki ,posypać solą i pieprzem i obsmażyć.
Kurczaka ułożyć na półmisku, obłożyć pieczarkami, pomidorami i polać sosem.