.

piątek, 11 października 2013

Jego Wysokość Kabaczek.




Od przyjaciół dostałem kilka dorodnych kabaczków i teraz one królują w kuchni. Kabaczki bezkonkurencyjne pod względem wszechstronności ,dopasowują się swoją delikatnością do wszystkiego .Doskonale komponują się z innymi warzywami ,mięsem ,serem i owocami. Kabaczek przypomina duży ,pękaty ogórek. Najsmaczniejszy i najbardziej aromatyczny miąższ mają niezupełnie dojrzałe o długości 20-25cm .Skóra zawsze jest twarda i raczej niejadalna ,natomiast miąższ delikatny  ,zielonobiały przez jasnożółty do pomarańczowego. Ciekawą odmianą jest kabaczek makaronowy ,którego miąższ po ugotowaniu wygląda jak spaghetti.  Jest to warzywo niskokaloryczne o niezbyt dużej wartości odżywczej ,ale wybornym smaku .Charakteryzuje się wspaniałą cechą  ,odkwasza organizm i sprzyja przemianie materii .Oprócz węglowodanów zawiera białko ,ciutek  tłuszczu ,wapń ,fosfor ,żelazo ,karoteny witaminy B i C .Wniosek :kabaczek to warzywo zdrowe ,nie tuczy i w dodatku tanie. Jego Wysokość ,jako osobnik łagodny ,lubi zdecydowane ,ostre przyprawy i sosy ,ale najważniejszą przyprawą może być odrobina fantazji. Można przygotować proste dania codzienne ,a także trudniejsze , bardzo oryginalne ,a nawet wyrafinowane .Zachęcam do zabawy i eksperymentowania z tym wdzięcznym warzywem .

Kabaczek Christophera:
Składniki:
1 szt. kabaczek
0,25 kg łopatki wieprzowej
0,25 kg szynki wieprzowej
1 cebule
1 bułka namoczona w mleku
1jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
sól, pieprz świeżo zmielony
majeranek
maggi
zioła prowansalskie

Wykonanie:

Z kabaczka odciąć końcówki, które zachować. Przydadzą się do innych wspaniałych dań.
Ostrym, długim nożem, zrobić otwór, następnie usunąć twardą skórkę z kabaczka.
posolić i oprószyć ziołami prowansalskimi.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Mięsa zmielić. Tylko takie mięso  mielone jest wspaniałe. Gotowe mielone to nieporozumienie. Dlaczego tak piszę-mam kolegę który przy tym pracuje. Chyba że zmielą mięso przy nas w sklepie. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką.
Wyrobioną masą napełnić kabaczka.
Całość zawinąć w rękaw do pieczenia i piec w piekarniku 50 minut temp. 190oC.

Po wyjęciu z piekarnika i usunięciu folii, pokroić na plastry i na każdym położyć jajko w koszulce. Oczywiście nasz kabaczek, bez jajka również smakuje wybornie.

Jak zrobić jajko w koszulce.
Z języka francuskiego - oeufs poches - jajka w koszulce. Spotkałem się też z nazwą - preduty.
W rondelku zagotować  wodę z dodatkiem octu. Wody nie należy solić. Do gotującej się wody, ( gaz zmniejszamy do minimum)  tak aby woda nie wrzała.
Świeże jajka wybijamy pojedynczo na mały talerzyk i szybkim ruchem zsuwamy do wody. Proponuję przed zsunięciem wodę energicznie zamieszać, tak żeby wirowała.
Po 3 minutach jajko wyjąć łyżką cedzakową. Tak przygotowane jajka kryją idealnie miękkie żółtko.