.

poniedziałek, 8 grudnia 2014

Wieprzowina z woka


Pork from the wok


Składniki.
25 dag szynki wieprzowej
1/2 strąka papryk
4 pieczarki
1 jabłko
2 łyżki oliwy

Marynata.
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka wina białego wytrawnego
1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej

Sos.
125 ml bulionu drobiowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka wina białego wytrawnego
2 łyżeczki cukru

Wykonanie.
Mięso pokroić w cienkie paseczki.
W miseczce połączyć sos sojowy z winem i mąką i włożyć mięso. Dokładnie wymieszać i odstawić przynajmniej na 20 minut.
Jabłka ze skórką i paprykę pokroić w kostkę, a pieczarki w plasterki.
Wymieszać składniki sosu.
W woku rozgrzać oliwę i smażyć przez 3 minuty na silnym ogniu zamarynowane mięso.Zsunąć je na bok.
Dodać jabłka, paprykę i pieczarki, smażyć 2 minuty, wszystko wymieszać, wlać sos i gotować ,stale mieszając, od chwili zawrzenia, na zmniejszonym ogniu  jeszcze 1 minutę.
Podawać z ryżem. Ja podałem z roladkami z kapustą.