.

czwartek, 20 lutego 2014

Cytrynowy biszkopt.


Lemon sponge cake.


Delikatny, wilgotny ,aromatyczny, dla dorosłych i dla dzieci.
 
Składniki.
Foremka 20X15 cm
2 cytryny
100g mąki tortowej
125ml jogurtu
80g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
szczypta soli
100g cukru na syrop
200ml wody

Wykonanie.
Jogurt wlać do miski, dodać cukier puder i ubijać 2 min. Dodawać stopniowo po 1 żółtku, miksować.
Wsypać mąkę z proszkiem i startą skórkę z 1 cytryny. Wymieszać łyżką.
Białka ubić z solą i delikatnie połączyć z z ciastem. Przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i piec w temp.165stop.przez 35 min. Ciasto powinno pozostać jasne.
W trakcie pieczenia biszkoptu gotujemy syrop.
Obieraczką do warzyw obrać skórkę z drugiej cytryny, nie wyrzucać skórki.
Wycisnąć sok z obu cytryn ,wlać do małego rondelka, dolać wodę, wsypać cukier krystaliczny i skórki z cytryny. Gotować kilka minut.
Upieczony biszkopt ponakłuwać i polać syropem. Odwrócić spodem do góry ,ponakłuwać i polewać syropem. Na końcu można syrop jeszcze trochę zagęścić i znowu polać ciasto.
My lubimy ciepłe, ale można schłodzić w lodówce i podać z ubita śmietaną.