.

poniedziałek, 4 czerwca 2012

Jarzynowy pirgos.


Składniki:

2 młode kalarepy
20 dag pieczarek
1 papryka
1 cebulka
natka pietruszki
sól, pieprz
2 łyżki tłuszczu
keczup jako sos

Kalarepy obrać i gotować we wrzącej osolonej wodzie 10-15 min ,zależnie od wielkości.

Ściąć wierzch ,około1/3 i wydrążyć środek ,zostawiając ścianki 1 cm. Można urozmaicić kalarepkę paskiem papryki, ale nie jest to konieczne.

Oczyszczone pieczarki, cebulę, wydrążone cząstki kalarepki oraz paprykę drobno pokroić i przesmażyć. Wymieszać z natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem.
Napełnić farszem przygotowane kalarepki, przykryć ściętymi "pokrywkami", zawinąć w folię i piec 15 min w temp.200 stop. Odkryć folię i opiekać jeszcze 5min.
Podawać z keczupem, ajvaren ( pasta z bakłażanów i papryki) - do mięsa lub pieczywem.