.

wtorek, 29 kwietnia 2014

Przysmak Calypso na lodzie.


Orange dessert on ice.


Składniki.
1 pomarańcza
100ml śmietany kremówki
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżeczka soku z cytryny
listki mięty
skórka pomarańczowa

Wykonanie.
Pomarańczę przekroić na połówki. Wykroić miąższ i przetrzeć przez sitko, aby otrzymać sok.
Wydrążone połówki wstawić do zamrażarki.
Listki mięty umyć, posiekać.
Żelatynę rozpuścić w soku pomarańczy.
Żółtka utrzeć z cukrem w kąpieli wodnej. Zdjąć i ubijać w misce z lodowata wodą ,aż do oziębienia.
Dodać 2 łyżki soku pomarańczowego, sok cytrynowy i miętę. Wymieszać.
Ubić śmietanę.
Żelatynę i śmietanę połączyć z masą pomarańczową.
Kremem napełnić połówki pomarańczy i ponownie włożyć je do zamrażalnika.
Deser udekorować skórką pomarańczy i miętą. Podawać mocno oziębiony.
Podałem na lodzie.