.

niedziela, 14 października 2012

Filet z kurczaka z figami i...

Kliknij na zdjęcie,aby powiększyć

Uważam, że duszone i pieczone figi są smaczniejsze niż surowe. W podwyższonej temperaturze zostają uwypuklone ich wszystkie walory smakowe i zapachowe .Dlatego ,dzisiaj ,dla koneserów dań z owocami proponuję danie z figami pieczonymi i bardzo wykwintnym sosem figowym.
Składniki:

2 filety z piersi kurczaka przyprawione curry i solą
4 figi
1 szalotka
4 plastry cytryny kandyzowanej
4 plasterki imbiru
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
sól,pieprz
0,5 szklanki wody

Sos figowy z miodem ,imbirem i kandyzowaną cytryną.

Umyte figi osuszamy i dwie z nich kroimy w kostkę.
Plastry cytryny i szalotkę również kroimy w kostkę.
Na oliwie smażymy szalotkę, aż stanie się szklista, dodajemy miód, kawałki fig ,cytrynę i imbir. Wlewamy wodę, posypujemy pieprzem i solą i dusimy na małym ogniu, mieszając 5-7min.

W małym naczyniu żaroodpornym układamy całe figi oblewamy oliwką i podlewamy 2 łyżkami wody. Pieczemy w temp.180stop. 10min.

Smażymy doprawione filety z kurczaka .
Podajemy z pieczonymi figami i sosem figowym.