.

czwartek, 1 lipca 2010

Podajemy z pesto pod mozzarellą.


Pesto – doskonały włoski sos mający wiele zastosowań w przygotowaniu prostych, szybkich dań w kuchni, jednocześnie doskonały w smaku.
We Włoszech pełna jego nazwa to pesto alla genovese. Genovese jak nazwa wskazuje pochodzi z włoskiej Genui. Głównym jego składnikiem są zielone listki bazylii. Istnieje jego czerwona odmiana pesto alla siciliana z suszonymi pomidorami.
W lokalach gastronomicznych używa się przeważnie gotowych sosów. W domu jak mam czas robię ten sos samodzielnie i wszystkich do tego zachęcam.
Sos pesto:
1 duży pęczek bazylii
2 łyżki orzeszków piniowych
3 ząbki czosnku
10 dkg. Startego parmezanu
1 szklanka oliwy z oliwek
Sól, świeżo zmielony pieprz

Sos najlepiej zrobić w kamiennym moździerzu. Bazylię , orzeszki piniowe i czosnek  posiekać, dodać ser .
Wszystkie składniki włożyć do moździerza, dodać sól i mieszać do uzyskania jednolitej masy, dolewając po trochu oliwę. Pod koniec dodać szczyptę pieprzu.
Można sos zrobić również w mikserze, jest jednak mniej aromatyczny.
Sos należy odstawić w chłodne miejsce na około 1 godzinę.

Pierś z kurczaka lekko rozbić przez folię. Posolić, oprószyć pieprzem, przesmażyć  na patelni z obu stron.
Przełożyć  do naczynia w którym będzie można pierś zapiec w piekarniku .
Pierś posmarować sosem pesto i przełożyć plastrami pomidora na przemian z plastrami mozzarelli. Zapiekać w piekarniku około 10 minut.

Bardzo dobre do tego dania są opieczone młode ziemniaki.