.

czwartek, 18 grudnia 2014

Serowy świąteczny półksiężyc


Cheesecake Christmas


Składniki.
50 dag twarogu
4 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
1 laska wanilii
1 łyżeczka skórki cytrynowej
1/2 szklanki rodzynek
1/3 kostki masła
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżki kaszy manny
1/2 łyżki mąki pszennej

Wykonanie.
Masło stopić. Ser zmiksować. Białka ubić.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąki, kaszę mannę, wanilię i otartą skórkę cytrynową. Chwilę ucierać.
Do masy dodawać partiami twaróg i masło, ucierać.
Dodać rodzynki i ubitą pianę, wymieszać łyżką i przełożyć do formy w kształcie półksiężyca wysypanej tartą bułką. Jeżeli takiej formy brak, to pieczemy w tortownicy. Temperatura 180 stopni, 50 minut.
Po ostudzeniu polukrować i ozdobić gwiazdkami.

Półksiężyc wycinamy przykładając do okrągłego sernika talerz.