.

środa, 7 marca 2012

Frykadelki z masłem pietruszkowym.


Parę dni temu podałem przepis na pulpety w sosie pomidorowym. Mam propozycję. Kiedy przygotujecie masę mięsną, to z połowy zróbcie pulpety, a z reszty frykadelki z masłem pietruszkowym.

Masło pietruszkowe.
50g masła
2 łyżki posiekanej pietruszki
1 łyżka soku cytrynowego
0,5 łyżeczki soli selerowej

Masło utrzeć, dodać pietruszkę, sok cytrynowy i sól selerową, wymieszać. Schłodzić w lodówce.
Z masy mięsnej uformować frykadelki (średniej wielkości okrągłe placuszki) i podsmażyć mocno z obu stron na oleju. Zmniejszyć ogień i dosmażyć,8-10min.
Usmażone frykadelki lekko naciąć na górze i nałożyć masło pietruszkowe.
Masełko się rozpuści i nasze mielone nabierze nowego, ciekawego smaku.

Jeżeli mamy frykadelki zimne(zapas z zamrażarki),to odmrażamy i odgrzewamy w piekarniku, a pod koniec nakładamy masełko.
Zapewniam, że w tej nowej odsłonie są wyśmienite