.

niedziela, 24 listopada 2013

Trocka babka z kaszy gryczanej.




Gryka daje bogactwo i dostatek, jest magicznym ziarnem mającym przynieść przyjaźń i zagwarantować dostatek w całym przyszłym roku. Stąd wielkim powodzeniem cieszą się w wigilijny wieczór dania z kaszy gryczanej .Pierogi nadziewane kaszą, bliny gryczane, kotleciki itp.
Moja propozycja to "Babka trocka". Może być podawana na słodko lub wytrawnie. Sama w sobie jest bardzo leciutko słodkawa, świetnie zastąpi bułeczkę czy chleb. Jeżeli przekroimy i posmarujemy żurawiną mamy oryginalną słodką babkę .Jeżeli przełożymy grzybami ,mamy danie wytrawne. Temat pozostawiam otwarty...Wigilia za miesiąc.
Składniki na małą 16-18 cm foremkę. Jeżeli chcemy większą ,składniki należy przemnożyć.
250 g kaszy gryczanej
350 ml mleka do namoczenia kaszy
150 ml śmietany kremowej
1 płaska łyżka cukru
1 jajko
1 żółtko
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka wody
125 g mąki gryczanej lub pszennej
25 g masła stopionego
sól
bakalie ,jeżeli na słodko





Kaszę zalać mlekiem i pozostawić na noc, następnie dobrze osączyć.
Jajka utrzeć z cukrem ,dodać śmietanę i osączoną kaszę, starannie wymieszać. Sodę wymieszać z wodą ,dodać do masy. Wsypać mąkę, trochę soli, wlać ostudzone masło i wymieszać. Teraz możemy, jeżeli chcemy, dodać bakalie. Ja dodaję rodzynki i śliwki suszone. Jeżeli masa byłaby rzadka, to dosypać trochę mąki, ale wg. w/p proporcji nie powinna. Ciasto przelać do formy i piec w temp.180 stop.około godziny, do suchego patyczka. Ciasto słodkie posypać cukrem pudrem.

Życzę pomyślności.