.

piątek, 9 listopada 2012

Filety z kurczaka z karmelizowanymi gruszkami.


Składniki:

2 filety z piersi kurczaka lub kaczki
2 gruszki obgotowane lub ze słoika
2 owoce kiwi
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka soku z gruszek
2 plasterki świeżego imbiru
sól,pieprz
klarowane masło

Piersi kurczaka pokroić w niezbyt grube plastry, lekko posolić, posypać curry i pieprzem.
Piersi usmażyć na maśle.
Na patelnię wlać miód i wymieszać z sosem ze smażenia. Dodać połówki gruszek i ćwiartki kiwi, podsmażyć na silnym ogniu, raz przewracając na drugą stronę. Owoce wyjąć, a do sosu dolać sok z gruszek i sypnąć trochę pieprzu.
Obok plastrów mięsa położyć karmelizowane owoce, polać sos .Dobrym dodatkiem jest ryż.
To proste, ale wykwintne danie zrobimy w trakcie gotowania ryżu.