.

poniedziałek, 11 kwietnia 2011

Ślimakowe tartaletki – ślimak rzymski.




Walory smakowe ślimaka winniczka ceniono już w starożytnym Rzymie."Ślimaka rzymskiego"  ( tak winniczka nazywają Anglicy) na Wyspy Brytyjskie przywieźli właśnie Rzymianie. Polska jest dużym eksporterem winniczka. Jest to gatunek chroniony, zbierać można tylko na terenach wyznaczonych przez wojewodę, w okresie od 1-31 maja. osobniki powyżej 3 cm.
Ślimaki są chude i łatwe do trawienia. Bogate w wapń, magnez i wit. C, zawierają dużo białka i mało tłuszczów, głównie nienasyconych. Posiadają dużo kolagenu ,który sprzyja zachowaniu pięknej i zdrowej skóry.
Nasz swojski winniczek króluje na stołach francuskich.Pracując we Francji, w okresie kiedy gościła u mnie żona, zajadaliśmy się ślimakami podawanymi na różne sposoby. A może zagości częściej i u nas?
W handlu są puszkowane części ślimaków bez skorupek (muszli). Wiele osób, które zaklinało się, że nie ruszą ślimaków, po degustacji są zachwycone ich smakiem. Potrawy są naprawdę smaczne i zdrowe. Tylko te nasze opory...Moja sprawdzona metoda. Serwuję potrawę nie mówiąc o niej nic bliższego. Kiedy goście się rozsmakują dopiero wtedy oświecam ich co zjedli.
Polecam kilka potraw ze ślimaków z sałatą, bagietką i kieliszkiem białego wina.

Ślimakowe tartaletki.

Kruche ciasto na tartaletki:

1,5 szklanki mąki(25dag)
0,5 kostki masła
2-3 łyżki zimnej wody
Sól

Mąkę i niezbyt twarde masło posiekać nożem, dodawać stopniowo zimną wodę i szczyptę soli. Końcami palców zagnieść ciasto, uformować kulę i odstawić do lodówki na 30-60min.Wałkować i wyłożyć ciastem wysmarowane masłem foremki .Ciasto nakłuć widelcem. Jak najmniej dotykać ciasto rękoma, gdyż w czasie podpiekania kurczy się. Wyłożyć pergaminem, wsypać groch(fasolę) i piec około 5min w temp.190stop.
Po podpieczeniu usunąć groch i papier nałożyć farsz i zapiec wg przepisu.

Nadzienie:

1  puszka ślimaków 
5dag  parmezan
sól. pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek

Masło wonne czosnkowo-pietruszkowe -wszystkie poniższe składniki starannie utrzeć
15 dag masła miękkiego
3 łyżki pietruszki posiekanej
3  ząbki czosnku
Wykonanie:

Odsączone ślimaki przesmażyć na oliwie z masłem wonnym.
Na każdą tartaletkę położyć 4-5 ślimaki, trochę masła wonnego i posypać płatkami parmezanu.
Zapiec w temp.180 stop.,5 min.

Inna wersja
Ślimaki pokroić, dodać bułkę tartą, kwaśną śmietanę, sól, pieprz, poddusić na maśle wonnym i nadziać tartaletki.


Ślimaki zapiekane w skorupkach.

W otwór każdej muszli nałożyć trochę masła wonnego, następnie uduszonego ślimaka i otwór zaklejamy masłem wonnym(czosnkowo-pietruszkowym).
Skorupki układamy w naczyniu żaroodpornym(brytfance) do góry otworem (aby masło nie wyciekło) i pieczemy 15min w temp.180stop.
Podajemy na stół z kompletem sztućców do konsumpcji ślimaków. ( szczypczyki i specjalny widelec). Jeżeli takowych nie posiadamy wystarczy poczciwy widelec.

 

Ślimaki z ziemniakami i rozmarynem.

1 puszka ślimaków(około 500g)
3 ziemniaki
2 łyżki rozmarynu
4 łyżki oliwy 
150 ml białego wina
1 cebulka drobno posiekana
sól, pieprz,
liście limonki

Ziemniaki obrać , pokroić w grubsze plastry i podgotować.
Ślimaki lekko opiec na oliwie, dodać czosnek, rozmaryn, sól i pieprz, liście limonki. Chwilkę dusić.
Dodać podgotowane ziemniaki, podlać wszystko białym winem i gotować do miękkości ziemniaków. Ślimaki muszą być w płynie, jeżeli jest za mało, dolewamy wody.
 
PS - 1. Naszła mnie pewna refleksja. Dziwny jest ten świat. Polecam te ślimaki, które są w smaku naprawdę fantastyczne, ale polecam te z puszki już przygotowane do dalszej obróbki termicznej. Nie będę opisywał sposobu w jaki żywe winniczki przygotowuje się do dalszej obróbki. Tak samo nie będę opisywał przygotowania krabów, które łowiłem razem z Filipińczykami w Peru. Uważam, trzeba być nie lada smakoszem, żeby wychwycić te różnice. 
PS - 2. Widelczyki przy zdjęciach służą do jedzenia krabów + jeszcze szczypce.Kiedyś opiszę kraby.