.

sobota, 14 czerwca 2014

Bakłażan marynowany w chermouli


Eggplant marinated  in Moroccan chermouli.



Chermoula to ostra marokańska  przyprawa używana do jarzyn. Można ją użyć do marynat lub jako sosu do jarzyn surowych i gotowanych.

Składniki. 
1 bakłażan
sól
oliwa z oliwek

Chermoula.
1 łyżka kminku
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ziela ang. mielonego
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
2 ząbki czosnku rozgniecione
3 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki kolendry świeżej, posiekanej
2 łyżki mięty świeżej, posiekanej

Wykonanie.
Bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić na 30minut.
Opłukać i osuszyć.
Plastry bakłażana dobrze przepędzlować  oliwką i opiec na grillu (patelni grillowej). 
Osuszyć na papierze kuchennym.
Przygotować chermoulę --wymieszać wszystkie jej składniki.
Następnie plastry bakłażana wymieszać w chermouli i marynować przez 1 h w lodówce.

Podajemy w temperaturze pokojowej. Wyśmienicie smakują z grzankami lub po prostu na kawałku chleba.