.

wtorek, 24 lipca 2012

Filet z kurczaka z pesto, mozzarellą i truskawkami.


Truskawki, pojawiają się na początku czerwca. Zawsze cieszyły mnie kuszącym wyglądem, zapachem i podniecającym smakiem. O składnikach odżywczych i bogactwie soli organicznych, wie chyba każdy. Polecane są  osobom, które mają kłopoty z trawieniem białek lub powinny obniżyć wagę ciała. Ze względu na wysoką zawartość żelaza są  ważnym składnikiem kobiecej diety. Chronią przed anemią, wzmacniają organizm, wpływają odświeżająco na cerę i włosy.

Składniki:

Pierś z kurczaka
1 łyżeczka zielone pesto
2 plasterki włoskiej mozzarelli
10 dkg truskawki
1 dkg masło
1 łyżeczka aceto balsamico de Modena
1 łyżeczka likieru pomarańczowego  Grand Marnier
Świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka listków bazylii
Sól

Wykonanie:
Filet z piersi kurczaka, lekko rozbić przez folię. Oprószyć solą i pieprzem. Grillować na patelni z obu stron.
Grillowany filet posmarować 1 łyżeczką pesto, położyć  2 plastry włoskiej mozzarelli ( z kulki) i wstawić na około 10 minut do nagrzanego piekarnika ( najlepiej pod grilla) – do roztopienia sera.
Truskawki pokroić  w plasterki i lekko przesmażyć na maśle. Skropić aceto balsamico de Modena i likierem pomarańczowym, najlepszy jest Grand Marnier. Posypać odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.
Wyjęty z piekarnika filet, obłożyć truskawkami i posypać pociętymi listkami świeżej bazylii.