.

niedziela, 13 maja 2012

Tort kawowy.


Pieczemy biszkopt wg swojego wypróbowanego przepisu lub mojego, opisanego przy torcie ananasowym z krokantem migdałowym.
Przekroić na 3 blaty, które mocno nasączamy ponczem. Przygotować 250-300ml ponczu o smaku lekko cytrynowym.

Krem kawowy.
1,5szkl. cukru pudru
2 jajka
2 żółtka
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2,5 kostki masła
3 łyżki (lub więcej) spirytusu
1 łyżka soku z cytryny

W łaźni wodnej ubić jajka i żółtka z cukrem na puszystą masę. Wsypać kawę i ubijać do rozpuszczenia. Masę ostudzić.
Masło utrzeć mikserem i po łyżce dodawać masę jajeczną ,ciągle miksować.
Pod koniec stopniowo wlewać sok cytrynowy i spirytus.
Blaty biszkoptowe przełożyć kremem. Wierzch posypać zmieloną kawą i udekorować wg własnego pomysłu.