.

niedziela, 9 lutego 2014

Klopsiki anyżowe w sosie szafranowym z musem selerowym.


Walentynki już tuż,tuż - 14 lutego.


Sos szafranowy.
1 cebulka
1 łyżeczka masła
3 łyżki śmietany
50ml wina białego wytrawnego
10 nitek szafranu
Wykonanie.
Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Wlać wino i chwilę podgrzewać. Przecedzić, wymieszać ze śmietaną i szafranem .

Mus selerowy.
Składniki.
1 seler mały
2 ziemniaki
1 łyżka masła
3 łyżki sera żółtego, ostrego
1 marchewka ugotowana
Wykonanie.
Seler i ziemniaki obrać ,pokroić i ugotować do miękkości. Odcedzić i zmiksować. Dodać masło i starty ser. Wymieszać i doprawić do smaku. Mus przełożyć do foremek w kształcie serca ,nałożyć serduszka z marchwi ,przykryć i trzymać w cieple.

Klopsiki.
Składniki.
100g wołowiny mielonej
150g wieprzowiny mielonej
1 cebula przesmażona i przetarta
1 żółtko
0,5 łyżeczki  kwaśnej śmietany
0,5 łyżeczki posiekanego imbiru
1 łyżka anyżówki
gałka muszkatołowa
Sól, pieprz
3 łyżki orzeszków ziemnych posiekanych
2 łyżki oliwy
Wykonanie.
Mięsa wymieszać ,dodać przesmażoną startą  cebulę i wszystkie przyprawy oraz żółtka, śmietanę  i wyrobić gładką masę. Masę odstawić na około 1 godzinę do lodówki.
Z mięsa utoczyć kulki wielkości kasztana. Klopsiki smażyć  we frytkownicy ew. na oliwie po 3 min z każdej strony.
Usmażone klopsiki osączyć z tłuszczu i obtoczyć w orzeszkach.
Na talerze wylać sos szafranowy .Wyłożyć mus selerowy i klopsiki.

Bazyliowe jabłko dla  Ewy - Walentynki.


Bazylia w krajach europejskich i arabskich od wieków zaliczana jest do afrodyzjaków. I uwaga! Wg
Tradycji  ,skuteczna jest tylko u pań ,na panów ma działanie wręcz przeciwne.
Dwa jabłka jedno zielone, drugie czerwone.Za pomocą foremki-małego serduszka -wykroić serduszka w jabłkach i zamienić je miejscami. Z wnętrza jabłek usunąć gniazda nasienne i część miąższu. Pomidor pokroić w kosteczkę ,doprawić solą i pieprzem oraz dużą ilością pokrojonej bazylii.