.

sobota, 21 maja 2011

Dwukolorowa terrina ze szparagami.



Dwukolorowa terrina ze szparagami
Pęczek szparagów
200ml śmietany kremówki 36%
1 łyżka dobrego chrzanu
4 łyżeczki żelatyny
sól, pieprz
2 łyżki keczupu







Szparagi ugotować ,zahartować zimną wodą ,odcedzić.
Ubić śmietanę dodać rozpuszczoną w małej ilości gorącej wody żelatynę.
Do2/3części śmietany dodać chrzan, do pozostałej keczup.
Na dno naczynia wlać biały mus i nałożyć szparagi.
Zalać białym musem i następnie czerwonym.
Wstawić do lodówki.

Brik a'loeuf z ciasta francuskiego.



Brik a'loeuf z ciasta francuskiego.

1 rolka ciasta francuskiego
1 średnia cebulka posiekana
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 puszka (180-200g tuńczyka w oleju
kilka czarnych oliwek posiekanych
2 jajka
30g masła stopionego

 

Przygotować farsz: wymieszać osączonego z oleju  tuńczyka, cebulkę ,oliwki i natkę.
Rozwinąć ciast, posmarować roztopionym masłem i złożyć na połowę.
Nałożyć farsz na połowę otrzymanego  płata.
W środku nadzienia zrobić wgłębienie i ostrożnie wbić jajka. Sól, pieprz.
Podwinąć boki ciasta, nakryć pustą połową płata i ostrożnie, aby nie rozlać żółtka skleić paczuszkę-pieróg.
Posmarować stopionym masłem lub rozbełtanym jajkiem.
Ułożyć na natłuszczonej blasze ,piec w temp.200stop.,15min.aż pieróg będzie złocisty.
Ważne: po15min pieczenia żółtko będzie miękkie, i takie powinno być. Jeżeli  lubimy  bardzo ścięte, pieczemy dłużej.
Uwaga – wykonałem tą potrawę z ciasta francuskiego. Jest świetna w smaku. Oryginalnie  jest to potrawa kuchni tunezyjskiej i używa się do niej ciasta brik, cienkiego jak papier o bardzo ciekawej strukturze. Wygląda jak ciasto wypełnione pęcherzykami powietrza.  Niestety w Polsce nie udało mi się go kupić.  Brik a l'oeuf -jajka na miękko w chrupiącym cieście francuskim.