.

piątek, 21 listopada 2014

Kurczak w sosie pomidorowym z kaparami


Chicken in tomato sauce with capers


Składniki.
2 piersi
1 łyżka mąki
1 łyżka oliwy
1 cebula
1 puszka pomidorów krojonych
3 łyżki wina białego
150ml bulionu
3 plasterki szynki gotowanej
1 jajko
2 łyżki kaparów
1 łyżka natki pietruszki

Wykonanie.
Piersi pokroić w plastry, oprószyć mąką, solą , pieprzem i obsmażyć na rumiano. Zdjąć z patelni.
Na tej samej patelni dusimy 3 minuty talarki cebuli i dodajemy pomidory, wino, bulion i zagotowujemy.
Dodajemy mięso i dusimy, aż będzie miękkie,około1/2 h.
Ugotować jajko, wyjąć żółtko i przetrzeć , a białko pokroić w paski. Szynkę również pokroić w paski i to wszystko dodać na 5 minut przed końcem duszenia do mięsa. Wsypać kapary i pietruszkę.
Mięso ułożyć na oddzielnych talerzach lub na półmisku i polać sosem pomidorowym. Posypać żółtkiem.

Rada. To hiszpańskie danie jest podawane często w małych ilościach jako przystawka. Zamiast kaparów mogą być czarne oliwki.