.

niedziela, 20 października 2013

Pulpety ziemniaczane z niespodzianką.



A niespodzianka jest milutka, żółciutka ,wylewająca się skromniutko ,bo sama też jest niepozorna ,ale bardzo ważna na drodze prokreacji .





1 kg ziemniaków
2 łyżka masła
1 łyżka śmietany
sól ,pieprz ,gałka muszkatołowa do smaku
6 jajeczek przepiórczych






Jajka przepiórcze gotować  2 min ,nie dłużej i natychmiast przełożyć do naczynia z lodowatą wodą.
Z ziemniaków ,masła ,śmietany i przypraw zrobić puree .
Jajeczko umieścić na krążku puree ,uformować pulpet i otoczyć w bułce tartej.

Opiekać na silnie rozgrzanym oleju. Jeżeli mamy frytkownicę to jeszcze lepiej ,ładniej się opieką.

Podawać np z sałatą zieloną ,brukselką ,czy ugotowaną rzodkiewką.