.

środa, 5 listopada 2014

Cebulki po grecku


Onions Greek


Składniki.
20 dag cebulki szalotki
5 dag rodzynek
1 łyżeczka ziaren kolendry
125 ml oleju
100 ml wina białego
szczypta szafranu
zioła świeże
sól

Wykonanie.
Rodzynki namoczyć.
Obrane szalotki włożyć do rondla z rozgrzanym olejem. Większe przecinam na pół.
Kiedy zaczną się rumienić wlać wino, dodać osączone rodzynki, ziarna kolendry, szafran i sól. Dołożyć zioła, natkę, tymianek, estragon.
Dusić na małym ogniu, aż wino prawie odparuje.
Cebulki z kolendrą i rodzynkami wyjąć i przestudzić, schłodzić w lodówce.
Dla mnie są doskonałe na ciepło.

Rada.

Zamiast szalotek można użyć cebulkę perłową. Namawiam do wypróbowania przepisu, bo cebulki są wyjątkowo smaczne.