.

środa, 30 października 2013

Clafoutis z brokułami.



Składniki:
2 średnie brokuły
1 łyżka masła
3 łyżki płatków migdałowych lub orzechów ulubionych
100 g sera żółtego
60 g mąki
4 jajka
3 łyżki śmietany kremowej
200 ml mleka
gałka muszkatołowa ,sól ,pieprz
Wykonanie:
Brokuły podzielić na różyczki ,wrzucić do osolonego i lekko osłodzonego wrzątku i gotować 3-5 min.

Naczynie do zapiekania wysmarować masłem posypać trochę migdałami lub posiekanymi orzechami i ułożyć różyczki brokułów .

Posypać połową startego sera.

Do mąki dodać roztrzepane jajka ,śmietanę oraz przyprawy i ubijać dolewając mleko.

Zalać brokuły .Posypać resztą sera i migdałami lub orzechami .

Zapiekać do stopienia i zrumienienia sera w temp.180stop. około 30min.


14 komentarzy:

  1. Lubię patrzeć a potem korzystać z Twoich przepisów. Bo są piękne, kolorowe i BARDZO SMACZNE! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się z moją poprzedniczką..pięknie kolorowo, aż żal naruszyć.

    OdpowiedzUsuń
  3. kusisz kolorami:) aż chce się jeść!

    OdpowiedzUsuń
  4. Brokuły należą do moich ulubionych kwiatów jadalnych :) Tak wspaniałe danie na pewno zagości na naszym stole:) Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapiekanka wygląda bardzo apetycznie!!

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny pomysł n zapiekankę:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  7. To jest takie kolorowe że zaraz bym sie dobrała do miski, tylko ekran mi przeszkadza.
    Pozdrawiam i dziekuje za miłe komentarze :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak do tej pory robiłam clafoutis w wersji na słodko :) muszę koniecznie zrobić w wersji wytrawnej bo wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To musi być nie tylko widowiskowe danie, ale i bardzo smaczne. Jesteś mistrzem :-)

    OdpowiedzUsuń