.

poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Korona z kalafiora z kawałkami kurczaka i pieczonymi ziemniakami


W dużym garnku gotujemy wodę z 1 łyżeczką soli i ½ łyżeczki cukru. Do gotującej się wody, wkładamy cały kalafior i gotujemy do miękkości.
W czasie w którym gotujemy kalafior, przygotowujemy: ½  papryki  pokrojonej  w paski, ½ cebuli pokrojonej  w drobną kostkę, ½ cukinii pokrojonej  w paski i ½ szklanki zielonego groszku.
Wszystkie te składniki przesmażyć  na maśle z dodatkiem oleju.
Pierś  z kurczaka pokroić w paski, posypać solą i curry, a następnie panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć na patelni. Ugotowane ziemniaki, pokroić w cząstki i również obsmażyć. Posypać rozmarynem.
Małym nożem wycinamy otwór w górnej części kalafiora i napełniamy go przesmażonymi warzywami.

Kalafior układamy na środku półmiska. Dookoła paski usmażonego kurczaka na przemian z ziemniakami. Pozostałe warzywa rozkładamy na ziemniakach i kurczaku.

Całość dopełnia majonez, wymieszany z 1 łyżką słodko – pikantnego sosu chilli.