.

środa, 22 stycznia 2014

Ziemniaczany specjał.


Christopher potatoes.



 Specjał, dlatego ,że ziemniaczki są delikatne, ziołowe ,ze śmietanką i w kołderce. Właśnie ta kołderka z kruchego ,chrupiącego ciasta ,dla niektórych jest ważniejsza niż środek.

Składniki.

1 kg ziemniaków
1 pęczek świeżych ziół
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
50g masła
100 ml śmietana kremówka 36%

Ciasto.

30 dag mąki
15 dag masła
1 jajo
1 żółtko
sól szczypta
1 łyżeczka sezamu czarnego

Wszystkie składniki ciasta zagnieść i włożyć do lodówki na 1 h.
Następnie z części ciasta formujemy wałeczki, spirale, warkoczyki lub inne ozdoby, a resztą wylepiamy dno i boki naczynia do zapiekania o średnicy do 20cm.Brzegi ciasta muszą wystawać sporo poza rant naczynia ,abyśmy mogli założyć je środka.
Obrane ziemniaki gotować 15 min, przestudzić i pokroić w plasterki .
Układać je warstwami na cieście, posypując solą, pieprzem, gałką muszkatołową ,posiekanymi ziołami i rozpuszczonym masłem.
Zalepić ciasto na górze .Wokół rantu ułożyć ozdobny warkoczyk. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem.
Pośrodku potrawy robimy otwór wkładając małe, metalowe lub porcelanowe kółko.
Piec 1 h w temp.180stop.

Przed podaniem wyjąć "kominek" i do otworu wlać śmietanę.