.

sobota, 14 stycznia 2012

Cykoria-sałatka z pomarańczą.

Cykoria, wyśmienite warzywo dla amatorów nuty wytrawno gorzkiej.
Cykoria jest najsmaczniejsza w okresie od listopada do marca. Jest warzywem cennym dla naszego organizmu, ale mało popularnym. Czyż boimy się "czarnej magii", do której była kiedyś wykorzystywana i mamy "cykora"?
Cykoria zawiera witaminy A i C, mangan, kwas foliowy i beta karoten.
Cykoria czerwona, którą dzisiaj przedstawiam jest krzyżówką cykorii i radicchio. W czasie obróbki termicznej liście tracą swoją czerwoną barwę.

Sałatka z pomarańczą
1 cykoria
1 pomarańcza
kilka dużych żurawin
Sos:
1 łyżka miodu
1 łyżka octu balsamicznego
sok z 1 pomarańczy
pieprz, sól

Cykorię umyć, osuszyć, zdjąć kilka liści, a resztę pokroić na małe kawałki.
Pomarańczę dokładnie obrać i pokroić w kostkę.
Kawałki pomarańczy i żurawinę wymieszać z cykorią.
Sos: wszystkie składniki wymieszać, dodać sól i pieprz do smaku.
Polać sosem sałatkę.