.

poniedziałek, 17 sierpnia 2009

Ognisty garnek

Składniki:

80 dkg jagnięciny pokrojonej w kostkę
80 dkg wołowiny pokrojonej w kostkę
5 cebul
5 ząbków czosnku
750 ml. bulionu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka octu winnego
5 szt. papryk
5 szt. pomidorów
2 puszki czerwonej fasoli
25 dkg bryndzy
2 łyżeczki oregano i papryki słodkiej
Sól i pieprz cayenne

Wykonanie:

Pokrojone mięso obsmażyć na oleju. Cebulę i czosnek posiekać. Mięso przełożyć do brytfanny, dodać 2/3 cebuli i ½ czosnku, oregano, paprykę ,koncentrat pomidorowy i ocet winny. Podlać 1 szklanką bulionu, wstawić do piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 180 o C.
Fasolę przepłukać i osączyć, pomidory pokroić w cząstki. Paprykę pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju.
Dodać pozostałą cebulę, czosnek, pomidory, fasolę i resztę bulionu. Dusić 5 minut, przyprawić solą i pieprzem cayenne.
Wszystko przełożyć do garnka, dodać upieczone mięso. Zagotować, posypać pokruszoną bryndzą i podawać.