.

środa, 17 września 2014

Babeczki czekoladowe z gruszką


Chocolate muffins with pear


Składniki.
5 małych gruszek
1.5 szklanki wody
1 laska wanilii
200 g cukru
4 łyżki kakao
100 g czekolady gorzkiej
90 g masła
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko

Wykonanie.
Wodę, 150 g cukru i wanilią gotować przez 5 minut, mieszając.
Włożyć obrane gruszki z ogonkami i gotować około 10 minut, aż trochę zmiękną.
Można dodać trochę soku z cytryny.
Wyjąć, odcedzić.
Do syropu dodać 2 łyżki kakao i gotować ,aż trochę zgęstnieje.
Czekoladę roztopić razem z masłem, lekko przestudzić i dodać mąkę przesianą z proszkiem, jajko, resztę kakao i cukru. Dokładnie wymieszać.
Do przygotowanych foremek nałożyć ciasto i wcisnąć gruszki.

Piec w temp.180 stop.przez 20 minut.Kiedy przestygną wyjąć z foremek i brzegi polać polewą kakaową. Osobno podaję polewę i każdy sobie gruszkę ozdobi lub nie.