.

poniedziałek, 10 marca 2014

Słodko -kwaśne szaszłyki rybne.


Sweet and sour fish kebab.


Składniki.
30 dag ryby
20szt kostek ananasa
2 łyżki soku ananasowego
1/2 papryki
3 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka cukru brązowego
2 łyżki balsamico białego
2 łyżki ketchupu

Wykonanie.
Rybę pokroić w kostkę o boku 2-2,5cm.Podobnie pokroić paprykę.
Marynata. Połączyć sos sojowy ,balsamico, cukier, sok ananasowy i ketchup. Dobrze wymieszać i marynować kostki ryby przynajmniej przez 3h.
Na patyczki nabijać naprzemiennie ananasy, paprykę i rybę. Grillować na lekko natłuszczonej patelni grillowej 2-3 min z każdej strony, smarując często marynatą, aż ryba się upiecze.
Smacznego.

Zapiekane plastry ziemniaków.

Składniki:
2 ziemniaki
2 łyżki majonez
2 łyżki ketchup
1 cebula
 5 dag ser mozzarella
zioła prowansalskie
cząber
sól
olej do smażenia

Wykonanie:
Ziemniaki  ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, przestudzić, obrać ze skórki, pokroić w plastry. Każdy plaster przesmażyć z obu stron na złoty kolor. Rozłożyć na blasze.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć, ostudzić. Majonez wymieszać z ketchupem, dodać zioła prowansalskie i cząber do smaku, dodać przesmażoną cebulę i wszystko wymieszać. Uzyskaną pastę rozłożyć na przygotowanych ziemniakach i posypać startą mozzarellą.
Zapiec 10 minut w piekarniku pod grillem.