.

poniedziałek, 2 czerwca 2014

Kluski francuskie smażone.


French fried noodles.



Składniki.
150 g mąki
4 jajka
50 g masła
sól
olej do smażenia

Sos.
200 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki koperku świeżego
sól, pieprz

Wykonanie.
Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z masłem.
Dosypać przesiana mąkę.
Białka ubić z solą i połączyć z ciastem, miksując 4 minuty.
Na rozgrzany olej kłaść łyżką małe kluski, a właściwie takie placuszki. Łyżkę zwilżamy olejem lub wodą.
Smażymy z obu stron, aż się zarumienią.
Kluski francuskie podajemy polane sosem.


Kluski-placuszki możemy podać również na słodko np. z truskawkami.