.

niedziela, 14 grudnia 2014

Orzechowe pierożki w sosie pomarańczowym


Walnut ravioli in orange sauce


Składniki.
1,5 szkl. mąki pszennej
2 żółtka
woda ciepła
1 łyżka oleju
sól

Nadzienie.
10 dag orzechów laskowych
20 dag twarogu
2 łyżki cukru 
1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
1 żółtko
1 łyżka śmietany
wanilia

Sos.
2 łyżki masła
5 orzechów włoskich
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki cynamony
1 pomarańcza

Wykonanie.
Mąkę przesiać, dodać żółtka, olej, szczyptę soli i trochę wody, zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na godzinę.
Nadzienie.
Orzechy laskowe uprażyć, usunąć skórkę. Ja zawijam w ściereczkę i ocieram  w dłoniach, sama się usuwa. Część orzechów zmielić, a resztę posiekać.
Twaróg utrzeć z cukrem, skórką pomarańczową, wanilią i orzechami zmielonymi. Dodać orzechy posiekane i wymieszać.
Ciasto cienko rozwałkować, wycinać kwiatki. Na jeden nałożyć farsz, przykryć drugim i dokładnie skleić brzegi.
Sos.
Orzechy włoskie grubo połamać. Sparzoną pomarańczę pokroić w plastry. Masło stopić, dodać cukier, cynamon, orzechy i plastry pomarańczy, smażyć 3-4 minuty.
Pierożki wrzucać do wrzącej ,osolonej wody, ugotowane delikatnie wyjmować łyżką cedzakową.
Gorące pierożki podawać z sosem pomarańczowo orzechowym.