.

wtorek, 13 lipca 2010

Nie tylko do kotleta sałatka..

-->

Surówka z młodej kapusty. Główkę kapusty drobno poszatkować, dodać duży pęczek posiekanego koperku.

Przygotować zalewę:
¼ szk. wody
¼ szk. olej
¼ szk. ocet spirytusowy
¼ szk. cukier
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka soli

Zalewę zagotować i zalać kapustę. Dobrze wymieszać , pozostawić  do wystygnięcia. Wstawić do lodówki  na ok. 4 godziny. Najlepsza jest następnego dnia.

Tak przygotowaną kapustę można nałożyć do słoików, pasteryzować 10 minut i mamy wspaniałą kapustę na zimę. Oczywiście pasteryzujemy  zaraz po zalaniu zalewą kapusty.

Marchewka – zetrzeć na tarce, dodać  jabłka. Skropić obficie sokiem z cytryny, dodać cukier i całość wymieszać z kwaśną śmietaną 18%.