.

środa, 13 lutego 2013

Propozycje na Walentynki.


Walentynki - dzień miłości  - dzień zakochanych










Walentynki już jutro – 14 lutego.


Trzeba się do tego święta trochę przygotować, dlatego piszę już dzisiaj. Może coś  się spodoba.  Myślę ,że każdy z nas ma jakiś pomysł na spędzenie tego dnia ze swoją Walentynką czy Walentym.
Nazwa pochodzi od św. Walentego, którego wspomnienie liturgiczne w Kościele katolickim obchodzone jest również tego dnia.

 Na Zachodzie, zwłaszcza w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych czczono św. Walentego  jako patrona zakochanych.
 Dzień 14 lutego stał się  okazją do obdarowywania się drobnymi upominkami.

Do Polski obchody walentynek   trafiły w latach 90. XX wieku z kultury francuskiej i krajów anglosaskich a także wraz z kultem świętego Walentego z Bawarii i Tyrolu.
Święto to konkuruje o miano tzw. święta zakochanych z rodzimym świętem słowiańskim zwanym potocznie Nocą Kupały lub Sobótką, obchodzonym w nocy z dnia 21 na 22 czerwca.

Walentynki, dzień zakochanych. Rodowód tego święta sięga XIV wiecznej Anglii. O tradycji wspomniał w Hamlecie – Szekspir:

’’ Dzień dobry, dziś święty Walenty, dopiero co świtać poczyna, młodzieniec snem leży ujęty, a hoża doń puka dziewczyna.
Podskoczył kochanek, wdział szaty, drzwi rozwarł przed swoją jedyną, i weszła dziewczyna do chaty, lecz z chaty nie wyszła dziewczyną „

Na dworze Ryszarda Lwie Serce, rycerze składali ślubu wierności swoim platonicznym wybrankom właśnie w dniu 14 lutego i co roku je odnawiali.
Już wtedy obdarowywano się symbolicznymi prezencikami. Mężczyźni darowali swoim wybrankom złączone serduszka, zapinki. Bardzo popularna była ozdoba w kształcie litery A z koronąAmor omnia vincit” – miłość wszystko zwycięża. Kobiety dawały np. pukiel włosów, chusteczkę własnoręcznie wyhaftowaną czy też coś ze swojej odzieży.

Walentynką początkowo był wiersz zawierający wyznanie miłosne. Starano się, tym liścikom nadać indywidualną treść i szatę graficzną. Niektóre z nich to prawdziwe dzieła sztuki.

W  obecnych czasach, najbardziej rozpowszechnioną formą składania sobie walentynek, jest forma elektroniczna.
Jeszcze ciekawostka – najdroższą walentynką była kartka z litego złota wysadzana diamentami i szmaragdami, którą Arystoteles Onasis ofiarował Marii Callas.
Jej wartość oszacowano na kwotę 250 tysięcy dolarów. Uff, przez chwilę chciałbym być Onasisem, by móc taką kartke podarować mojej Walentynce.


Arabskie przysłowie mówi " Tam gdzie jest miłość, tam nie ma biedy " ( Where there is love, there is no poverty ).

Co jadają zakochani? – Don Juan omlet z 10 jajek, Casanova 50 ostryg.


 Pomyślałem o zakochanych, którzy ten dzień i wieczór spędzą tylko ze sobą i postanowiłem dla nich ułożyć menu .

 W trakcie kolacji polecam dobrą komedię  z  J.Albą i J.Roberts –„ Walentynki” -  z roku 2010. Według mnie jest to raczej film obyczajowy. Zapamiętałem kwestię wypowiadaną przez aktora :

 „ W związku musisz zaakceptować drugiego człowieka w całości, a nie tylko to, co Ci się podoba. Głupotą jest odwrócić się od czegoś takiego jak miłość.

Menu walentynkowe:


Na dobry początek – Truskawki maczane w gorącej kawowej czekoladzie z dodatkiem kardamonu  i obowiązkowo francuski szampan,

Jako przystawka    -  Sałatka z avokado i granatu,

Zupa   -  Krem z pomidorów z czerwoną fasolą i świeżą bazylią,

Danie gorące – Filet z dorsza w cieście piwnym z langustynką,( scampi)

Na koniec tej kolacji –  Tiramisu mój ulubiony deser, co tłumaczy się - poderwij mnie.

Deser -  A na deser ?  - wspólna kąpiel z bąbelkami w wannie i w kieliszku (myślę o pozostałym szampanie), kilka zapalonych świeczek i cicha nastrojowa  muzyka.



Jest w tej mojej kolacji dużo składników określanych mianem afrodyzjaków. Osobiście myślę, że dwojgu zakochanym  i zafascynowanych sobą, żaden afrodyzjak nie jest potrzebny.
                                                                                                                                  Christopher

Truskawki w kawowej czekoladzie z dodatkiem kardamonu.



Truskawki
100g czekolady  kawowej z kardamonem
1łyżka masła
50 ml śmietana kremówka 36%

W  kąpieli wodnej rozpuścić masło i czekoladę, dodać śmietankę, dobrze wymieszać rózgą.
W rozpuszczonej czekoladzie maczać truskawki. Nabić na wykałaczki i jabłko. Odstawić do zastygnięcia. Można również maczać truskawki w gorącej czekoladzie i popijać szampanem.
Są również specjalne urządzenia tz. fontanny fondue do zanurzania w gorącej czekoladzie różnych owoców i wypieków.


Krem z pomidorów z czerwoną fasolą i bazylią.



2 puszki pomidorów  bez skórek [TUTAJ]
1 cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku  drobno posiekane
Czerwona fasola i pomidory bez skórek firmy Food&Joy
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
1 łyżka mąki
½ łyżeczki suszonej bazylii
¼ łyżeczki oregano
3 suszone pomidory
2 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
3-4 suszone włoskie pomidory
1 litr bulionu z drobiu
2 łyżki śmietany 18%
Świeża bazylia do posypania zupy
2 puszki czerwonej fasoli  [TUTAJ]
Sól, świeżo mielony pieprz

Na dużej patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła. Przesmażyć krótko czosnek, dodać  cebule i ją zeszklić. Posypać  1 łyżką mąki i smażyć jeszcze minutę mieszając . Dodać  pomidory z zalewą, suszone włoskie pomidory, liście laurowe, ziele angielskie  i  dusić ok. 10 minut.
Całość  przełożyć do garnka, zalać bulionem z drobiu, gotować około 20 minut. Dodać bazylię, oregano, pieprz. Jeżeli potrzeba to posolić do smaku. Można dodać kilka kropel maggi w płynie.
Z zupy wyjąć liście laurowe i ziele angielskie i przy pomocy blendera zmiksować. Dodać śmietanę, wymieszać  i na koniec  dodać przepłukaną wrzątkiem czerwoną fasolę z puszki. Całość dobrze podgrzać, ale już nie gotować. Podając posypać pociętymi listkami świeżej bazylii.

Coctail z avokado .....




1 awokado, dojrzałe
1/2 ananasa świeżego lub z puszki
sok z 1 limety lub cytryny
2 łyżki brandy
2 łyżki konfitury limonkowej z tymiankiem
100 g szynka wędzona
Pestki 1 granatu
Kiełki z rzodkiewki


Oziębić 2 pucharki.
Awokado obrać ,pokroić w kostkę i skropić sokiem z limety.
Ananasa również obrać i pokroić w kostkę lub wykorzystać kostki z puszki.
Szynkę pokroić w paseczki.
Ułożyć w pucharkach ,polać łyżką brandy i dodać łyżkę konfitury limonkowo tymiankowej.
Ozdobić lionką, pestkami granatu i kiełkami rzodkiewki.

Dorsz w cieście piwnym z langustynką.



140 g filet z dorsza
Przyprawa do ryb
mąka

Ciasto piwne – na 10 porcji

½ l mleko
½ piwo
1/6 k. drożdże
1 ł. Soli
¼ ł cukier
Mąka
Odstawić na 5 godzin


Filety z dorsza posypać przyprawą do ryb, odstawić do lodówki.
Ciekawostką jest tutaj ciasto piwne, do którego dodajemy drożdże. Należy pamiętać żeby wszystkie składniki dobrze wymieszać. Nie podaję ilości mąki, ponieważ dosypujemy jej tyle, żeby uzyskać ciasto o gęstości śmietany. Ciasto musi odstać . Rybę obtaczamy w mące, a następnie maczamy w cieście i smażymy na głębokim tłuszczu. Ciasto przed użycie należy jeszcze raz dobrze wymieszać.

Tiramisu.



Istnieje wiele przepisów na ten deser. We Włoszech występuje w różnych regionalnych odmianach. Deser może być prostokątny, okrągły, albo podany w pucharkach czy miseczkach.

Składniki:

500 g serka mascarpone
20 dag cukru
4 jajka
1 szkl. mocnej kawy Jacobs
½ szkl Amaretto
5 łyżek ajerkoniaku lub innego likieru
30 dag biszkoptów
1 łyżka kawy lub kakao lub czekolady do posypania

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z mascarpone i ajerkoniakiem.
Ubić białka, dodać do serka.
Do kawy dodać Amaretto, maczać biszkopty i układać w naczyniu o wysokim brzegu.
Na biszkopty wyłożyć część kremu, znowu nasączone biszkopty i przykryć resztą kremu.
Posypać kakao, kawą lub czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin.