.

niedziela, 9 listopada 2014

Ciasto śliwkowe z truflami i orzechami


Plum cake with truffles and walnuts


Składniki.
Ciasto.
5 jaj
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z pomarańczy

Masa śliwkowo-truflowa.
30 dag masła
125 ml mleka
30 dag czekoladek truflowych
10 dag śliwek suszonych
2 łyżki spirytusu

Polewa.
1 tabliczka czekolady z orzechami 
1 łyżka masła
50 ml kremówki

Wykonanie.
Śliwki pokroić i zalać spirytusem.
Jajka ubić z cukrem, dosypać mąkę z proszkiem i skórką pomarańczową, wymieszać.
Ciasto przelać do formy 28cmx24cm.
Piec w temp.160 stop. 25 minut.

Masa. Mleko zagotować i rozpuścić w nim trufle. Wystudzić.
Utrzeć masło i połączyć z masą truflową i śliwkami osączonymi ze spirytusu.Jeżeli możemy to dodajmy spirytus do masy.
Masę wyłożyć na upieczony biszkopt.
Czekoladę z orzechami, łyżką masła i kremówką podgrzewać do utworzenia polewy.Ostudzić i polać nią ciasto.

Smacznej rozpusty z...  jednym kawałkiem.