.

sobota, 26 października 2013

Ciasto czekoladowo waniliowe ze śliwkami.


Składniki:
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła
230 g cukru
3 cukry waniliowe
4 jajka
szczypta soli
8 łyżek mleka
30 g kakao
500 ml śmietany kremówki
1 kg śliwek
Wykonanie:
Śliwki umyć ,przekroić ,wyjąć pestki .
200 g cukru i 2 cukry waniliowe utrzeć z masłem.
Dodawać kolejno jajka ,przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia ,5 łyżek mleka i zmiksować.
Na blasze 30x40cm lub średniej tortownicy rozsmarować połowę ciasta.
Do drugiej połowy dodać kakao ,25 g cukru i 3 łyżki mleka ,wymieszać .
Na białe ciasto, nałożyć kleksami ciemne , robiąc marmurek.
Na wierzchu ułożyć gęsto połówki śliwek ,posypać je cukrem waniliowym.
Piec w temp.175 stop.40-50min.

Na zimne ciasto nałożyć ubitą śmietanę.