Składniki na 6 - 8
średnich pomidorów.
0,5 kg szynka wieprzowa
1 jajko
1 mała bułka
1 cebula w kostkę , przesmażona
1 łyżka śmietany kwaśnej 18%
mleko do namoczenia bułki
sól, pieprz, majeranek, maggi w płynie
6 - 8 pomidorów
2 łyżki sosu chilli słodko - pikantnego
1 młoda cukinia
tymianek, oregano
olej, masło do smażenia
Wykonanie:
Szynkę wieprzową ew. łopatkę zmielić - używam tylko takiego mięsa. Jakoś nie mam
zaufania do gotowego mielonego mięsa. W trakcie mielenia mięsa dodać wyciśniętą bułkę i przesmażoną cebulę.
Przełożyć do miski, dodać całe jajko, kwaśną śmietanę i do smaku przyprawy - sól, pieprz, majeranek
i maggi. Całość dobrze wyrobić ręką, najlepiej w jednorazowej rękawiczce.
Z pomidorów ściąć czapeczki i delikatnie, żeby nie
uszkodzić ścianek wydrążyć miąższ. Powstałe miseczki oprószyć solą i małą łyżeczką napełnić masą mięsną. Ułożyć
w naczyniu do zapiekania.
Miąższ z pomidorów wymieszać z 2 łyżkami sosu chilli,
posolić i wlać do naczynia z pomidorami.
Piec w piekarniku około 35 - 40 minut w temperaturze 190
oC.
Cukinię pokroić a
la julienne, najlepiej używając specjalnego nożyka . Krótko przesmażyć na maśle
z dodatkiem oleju. Doprawić solą, tymiankiem i oregano. Podać jako dodatek do
naszych pieczonych pomidorów.
Przepis widziałem [TUTAJ] na blogu - " Codzienna kuchnia niecodzienna" ,
zainspirował mnie, postanowiłem go zrobić
i okazało się, że było warto.
wspaniale wyszło :) piękniej jak mojej :)
OdpowiedzUsuńmiło widzieć je na Twoim blogu :)
pozdrawiam bardzo serdecznie :)
Cieszę się,że się podobają.Twoje też są śliczne,bardziej naturalne.
Usuńświetny przepis - dziękuję muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis - dziękuję muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńZapraszam Christopher
UsuńA delicious and healthy recipe with a nice picture.
OdpowiedzUsuńthank you, I invite you to blog more often Christopher
UsuńSi los mi padre no te queda uno en la fotografia, le encantan, igual que a todos en mi familias, besos
OdpowiedzUsuńMuchas gracias, saludo Christopher
UsuńIt looks so tasty an healty! Congratulations!! :D
OdpowiedzUsuńThank you.Christopher
Usuńpycha, bardzo lubię takie faszerowane pomidory :)
OdpowiedzUsuńświetnie się prezentują :) dodatek z cukini wyśmienity :D
OdpowiedzUsuńI utrzymały Ci formę te pomidory, bo lubią klapnąć :-)
OdpowiedzUsuńMuszą być twarde i nie dłużej niż 40 minut w piecu.Pozdrawiam Christopher
UsuńWłaśnie też mam je robić, tylko jakoś zawsze zapomnę;)
OdpowiedzUsuńPewnie jesteś bardzo bogaty.
OdpowiedzUsuńNie jestem zbyt bogaty,ale to danie świadczy o bogactwie smaków.Pozdrawiam Christopher.
OdpowiedzUsuńBardzo zachęcające są te pomidorki, a sałatka jak pieknie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie, uwielbiam pomidorki zapiekane, twoje tak ładnie wyglądają :-) pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńRewelacyjne, idealne połączenie i piękne kolory na talerzu.
OdpowiedzUsuń