.

niedziela, 6 stycznia 2013

Prosty drożdżowy przekładaniec.


Drożdżowy przekładaniec.


Ciasto
50 dkg. mąki pszennej
30 g drożdży
4 łyżki śmietany 18%
3/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
250 dag masła-1 łyżkę zostawić do wysmarowania formy



Masa orzechowa.
20 dag posiekanych lub grubo zmielonych orzechów włoskich
2 białka
3 łyżki cukru pudru
Białka ubić z cukrem i wymieszać z orzechami.
 
Przełożenie daktylowe.
1 szklanka posiekanych daktyli
1/2 szklanki dżemu daktylowego lub morelowego
Daktyle wymieszać z dżemem.






Przygotować ciasto drożdżowe.

Drożdże rozetrzeć ze śmietaną, dodać resztę składników i dokładnie wyrobić.
Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na placki wielkości formy do pieczenia.
Pierwszy placek ułożyć w wysmarowanej masłem formie i wyłożyć masę orzechową.
Przykryć drugim plackiem , wyłożyć daktyle i przykryć trzecim plackiem.
Piec około 50-60min w temp.170stop.
Upieczone ciasto polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
P.s. Ciasto utrzymuje długo świeżość i z każdym następnym dniem smakuje lepiej, a kiedy się skończy bardzo za nim tęsknimy:)









17 komentarzy:

  1. Też robię drożdżowego przekładańca, ale przekładam go trochę innymi warstwami: wiśniami, orzechami i pomarańczami: http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/11/drozdzowy-mazurek-krolewski.html Zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie i zapisuję do wypróbowania..

    OdpowiedzUsuń
  3. I to ma być PROSTY przekładaniec?!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna forma, wygląda niesamowicie:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z pewnością tęsknimy! Jest i piękny i bardzo smakowity ten przekładaniec. Dla mnie orzechy, daktyle i drożdżowe ciasto, to już gwarancja sukcesu, a do tego lukier na wierzchu i te warstwy...Super!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. idealny do niedzielnej kawy !

    OdpowiedzUsuń
  7. Brzmi i wyglada apetycznie:)
    Musze to ciasto popelnic,bo ja straszny lasuch jestem:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Smacznie wygląda, oj i to bardzo :)
    Kacha

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny i smakowity placek. Moje smaki.
    A czy możesz pokazać formę? :)

    OdpowiedzUsuń
  10. bosko wygląda:) pięknie udekorowany:) od razu ma się ochotę siadać i zajadać:D

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda bardzo smacznie:) szkoda, że nie mam takiej formy bo kształt jest bardzo ładny.

    OdpowiedzUsuń
  12. Od razu widac rękę mistrza. Zapisuję do upieczenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam uważam Twoje artykuły bardzo ciekawe, odwiedziłem swoją stronę i zauważyłem kilka receptur. Z Hiszpanii I zapraszamy do odwiedzenia mojego bloga gotowania znajduje się w Walencji w każdym tygodniu będę aktualizować, jest bardzo pozytywny, o innych kulturach żywności.

    Wiesz co jest TARONCELLO? spokoju w moim blogu znajdziecie odpowiedź - ...
    Próbowaliście kiedyś kaskadę Walencji w Trzech Króli?,

    Valenciagastronomic.blogspot.com.es

    Pójdę za odwiedzenie pozdrowienia Chefgonin

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo dobry!!!

    OdpowiedzUsuń