Drożdżowy przekładaniec.
Ciasto
50 dkg. mąki pszennej
30 g drożdży
4 łyżki śmietany 18%
3/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
250 dag masła-1 łyżkę zostawić do wysmarowania formy
Masa orzechowa.
20 dag posiekanych lub grubo zmielonych orzechów włoskich
2 białka
3 łyżki cukru pudru
Białka ubić z cukrem i wymieszać z orzechami.
Przełożenie daktylowe.
1 szklanka posiekanych daktyli
1/2 szklanki dżemu daktylowego lub morelowego
Daktyle wymieszać z dżemem.
50 dkg. mąki pszennej
30 g drożdży
4 łyżki śmietany 18%
3/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
250 dag masła-1 łyżkę zostawić do wysmarowania formy
Masa orzechowa.
20 dag posiekanych lub grubo zmielonych orzechów włoskich
2 białka
3 łyżki cukru pudru
Białka ubić z cukrem i wymieszać z orzechami.
Przełożenie daktylowe.
1 szklanka posiekanych daktyli
1/2 szklanki dżemu daktylowego lub morelowego
Daktyle wymieszać z dżemem.
Przygotować ciasto drożdżowe.
Drożdże rozetrzeć ze śmietaną, dodać resztę składników i dokładnie wyrobić.
Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na placki wielkości formy do pieczenia.
Pierwszy placek ułożyć w wysmarowanej masłem formie i wyłożyć masę orzechową.
Przykryć drugim plackiem , wyłożyć daktyle i przykryć trzecim plackiem.
Piec około 50-60min w temp.170stop.
Upieczone ciasto polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
P.s. Ciasto utrzymuje długo świeżość i z każdym następnym dniem smakuje lepiej, a kiedy się skończy bardzo za nim tęsknimy:)
przepiękny!
OdpowiedzUsuńTeż robię drożdżowego przekładańca, ale przekładam go trochę innymi warstwami: wiśniami, orzechami i pomarańczami: http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/11/drozdzowy-mazurek-krolewski.html Zapraszam!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i zapisuję do wypróbowania..
OdpowiedzUsuńI to ma być PROSTY przekładaniec?!
OdpowiedzUsuńPiękna forma, wygląda niesamowicie:-)
OdpowiedzUsuńZ pewnością tęsknimy! Jest i piękny i bardzo smakowity ten przekładaniec. Dla mnie orzechy, daktyle i drożdżowe ciasto, to już gwarancja sukcesu, a do tego lukier na wierzchu i te warstwy...Super!:)
OdpowiedzUsuńidealny do niedzielnej kawy !
OdpowiedzUsuńBrzmi i wyglada apetycznie:)
OdpowiedzUsuńMusze to ciasto popelnic,bo ja straszny lasuch jestem:)
Pozdrawiam.
Smacznie wygląda, oj i to bardzo :)
OdpowiedzUsuńKacha
Piękny i smakowity placek. Moje smaki.
OdpowiedzUsuńA czy możesz pokazać formę? :)
bosko wygląda:) pięknie udekorowany:) od razu ma się ochotę siadać i zajadać:D
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie:) szkoda, że nie mam takiej formy bo kształt jest bardzo ładny.
OdpowiedzUsuńOd razu widac rękę mistrza. Zapisuję do upieczenia :-)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry!!!
OdpowiedzUsuń