.

piątek, 17 sierpnia 2012

Wstążki z cukinią.



Wegetariańskie potrawy przestały już dawno być ubogim krewnym karty dań i nie uważa się ich już za ‘’rewir brygady” -  brązowy  ryż  z soczewicą. Nasze zwyczaje kulinarne zmieniły się tak bardzo ,że stosujemy dietę bezmięsną nie ze względu na jakąś szczególną filozofię ,zdrowie czy ekonomię. Namiętność do kucharzenia (coraz bardziej powszechna),odkrycie mnóstwa bezmięsnych potraw z innych krajów i rosnąca z dnia na dzień rozmaitość jarzyn, zbóż ,owoców, orzechów itp  sprawiły, że jarska kuchnia stała się ekscytująca i nowatorska, a nasze podniebienia bardziej wyrafinowane. Poza tym kuchnia jarska jest łatwa i szybka.

25dag makaronu wstążki 
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
25 dag cukinii startej na łezkach
1/3 kubka parmezanu świeżo startego
3 łyżki oliwy
10 listków bazylii

Makaron ugotować al dente.
W czasie gotowania przygotować cukinię i chrupkie listki bazylii.
Na patelni rozgrzać masło, dodać rozgnieciony czosnek i smażyć 1 min.
Dodać startą cukinię i smażyć około 2 min, aż zmięknie. Pozostawić na patelni.
Na małej patelni rozgrzać oliwę i smażyć porcjami, żeby nie przypalić, listki bazylii. Wyjąć na papier kuchenny.
Do cukinii ,tej pozostawionej na patelni dodać makaron i parmezan, dobrze wymieszać.
Wyłożyć na ogrzane talerze i przybrać chrupkimi listkami bazylii.

Danie jest bardzo proste, sycące i oszałamiająco smaczne.