.

środa, 13 sierpnia 2014

Serowa pajęczyna.


Cheese cobweb.


Składniki.
3/4 kostki masła
160-200 g cukru pudru
8 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia, płaskie
1 laska wanilii
1 kg twarogu na sernik, mielonego
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Wykonanie.
Tłuszcz stopić. Przelać do większej miski, przestudzić. Odważyć cukier. W zależności od zapotrzebowania na "słodkość" 160-200 g. Cukier wsypać do tłuszczu i miksować.
Żółtka oddzielić od białek. Dodawać kolejno do zmiksowanego cukru i dalej miksować do uzyskania ładnej masy. Laskę wanilii rozciąć  i ziarenka dodać do masy.
W małej miseczce połączyć mąkę ziemniaczaną, kaszkę i proszek. Dosypać do masy, wymieszać.
Stopniowo dodawać twaróg i miksować do uzyskania jednolitej masy. Ubić białka ze szczyptą soli.
Dodać do masy serowej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Masę serową  podzielić na dwie części i do jednej wlać rozpuszczoną w małej ilości wody kawę, delikatnie  wymieszać.
Tortownicę ,28 cm, chciałem cienkie ciasto, lekko wysmarować i posypać kaszką manną.
Ciasto wykładać na środek formy  naprzemiennie, po 2-3 łyżki stołowe białego  i kawowego.
Na wierzchu ciasta zaczynając od środka przeciągnąć kreski  tworzące pajęczynę.
Wstawić do zimnego piekarnika. Piec w temp.160 stop..60 minut.
Pozostawić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach, aż sernik przestygnie.
Brzegi serowej pajęczyny posmarowałem lukrem kawowym.


5 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale, a do tego moje ukochane maltesersy. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, cudowne to ciasto! ; )
    Taki sernik zdecydowanie musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń