.

piątek, 19 grudnia 2014

Pierniczki mocno korzenne


Spicy gingerbread


Składniki.
45 dag maki pszennej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka kawy mielonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. miodu
15 dag masła
15 dag cukru brązowego
1 jajko
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka goździków
1/2 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki anyżu
1/2 laski wanilii
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Wykonanie.
W rondelku stopić masło, miód, cukier ,dodać wszystkie zmielone przyprawy i odstawić.
Mąkę przesiać z proszkiem i kakao, dodać zmieloną kawę naturalną.
Dodać miód z przyprawami i jajko. Zagnieść elastyczne ciasto.
Ciasto partiami wałkować raczej cienko i wykrawać ciasteczka, ja akurat gwiazdki. Piec w temp.180 stop. około 10 minut.

Ozdabiamy jak nam wyobraźnia nakaże .Ja masę marcepanową zagniotłem z kakao i wyciąłem małe serduszka i kółka, które polałem odrobiną czekolady i przykleiłem na gwiazdki.

Półkruche rozmaitości


Christmas cookies


Składniki.
30 dag mąki pszennej
10 dag masła
1 jajo
1 żółtko
10 dag cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

Wykonanie.
Mąkę przesiać z proszkiem. Dodać masło i posiekać.
Wsypać cukier, otartą skórkę cytrynową, dodać jajko, żółtko, śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto cienko rozwałkować i za pomocą formy wykrawać ciasteczka.Za jednym zamachem mamy sporo różnych kształtów. Ale możemy wykrawać takim sprzętem jaki posiadamy.
Piec w temp.180 stop.6-7 minut. Zimne ciasteczka ozdabiamy wg własnej fantazji.

Część ciasteczek ozdobiłem elementami z masy marcepanowej.

Tortilla z bananem


Tortilla with banana


Składniki.
2 szt. tortilla
2 banany
2 łyżki nutella

Wykonanie.
Na tortilli położyć banan i przyciąć boki.
Tortillę posmarować nutellą, położyć banan i zwinąć. Pociąć w słupki, najlepiej po 2 cm. Takie są najwygodniejsze do jedzenia. W każdy słupek wbić wykałaczkę, aby się nie rozwijały.
Wstawić do piekarnika na 15 minut,temp.180 stopni.
Po wyjęciu odczekać parę minut i zajadać deserek.