.

środa, 13 stycznia 2010

Gnocchi - włoskie kluseczki

W Polsce są kopytka, a we Włoszech gnocchi. Te Włoskie kluseczki są delikatniejsze i takie trochę ładniejsze. Są proste w wykonaniu i bardzo smaczne, pamiętać jednak trzeba o kilku ważnych zasadach robiąc te kluseczki.
Najlepsze są ziemniaki mączyste posiadające dużo skrobi. Mąka pszenna, przesiana, napowietrzona, jajko najwyżej jedno i to małe. Wyrabiać trzeba szybko i dokładnie, żeby nie było żadnych grudek i od razu gotować, im więcej dodamy mąki tym nasze kluseczki będą bardziej twarde.
Składniki:
1 kg. ziemniaki w łupinach
1 małe jajko
30 dkg. mąka pszenna
Sól, pieprz, oliwa z oliwek
Ziemniaki zalewamy zimną wodą, wsypujemy 2 łyżki soli i gotujemy. Od zagotowania około 20 minut. Ugotowane, gorące ziemniaki obieramy ze skórki trzymając je przez ściereczkę, żeby się nie poparzyć. Gorące mielimy przez maszynkę, wkładamy z powrotem do garnka, dodajemy małe jajko, dwie garści mąki, dwie szczypty soli i szczyptę pieprzu. Całość należy szybko zamieszać żeby jajko się nie ugotowało. Najlepiej użyć drewnianej łyżki. Ciasto wyjmujemy na stolnicę , dodajemy resztę mąki i wyrabiamy do czasu aż stanie się miękkie i elastyczne. Od ciasta odkroić kawałek i uformować wałeczek grubości kciuka. Giętkim nożem odcinać 3 centymetrowe kawałki. Trzeba robić to szybko, ciasto nie powinno ostygnąć. Kluseczki układamy na talerz, tak żeby się nie stykały i zsuwamy do garnka z gotującą, osoloną wodą. Kluseczki zamieszać i gotować do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Kluseczki można przechowywać do 3 dni w lodówce, można też zamrozić a następnie zamrożone wrzucić do wrzątku i gotować około 7 minut.
Bardzo dobre gnocchi są np. z gulaszem posypane odrobiną sera pecorino.
Jeżeli mamy ochotę i czas możemy naszym kluseczkom nadać owalny kształt i charakterystyczne wgłębienia turlając je na widelcu albo na trzepacce do ubijania.
Gnocchi można podawać na kilkadziesiąt różnych sposobów.