
Zimne gruszki wyjąć z wina i wydrążyć z dołu do połowy. Uważać żeby nie uszkodzić gruszki. W uzyskane otwory włożyć ostudzone wiśnie z orzechami. Gruszkę polać gorącą polewą czekoladową, odczekać chwilę aż czekolada stężeje i podać na ciepłym angielskim kremie waniliowym. Można dołożyć gałkę lodów.
Polewa czekoladowa:
125 g gorzka czekolada
100 ml śmietana kremówka 36%
3 dkg masło
Czekoladę połamać na małe kawałki i włożyć do naczynia w gorącej kąpieli wodnej, dodać śmietanę. Cały czas mieszać, aż czekolada się rozpuści i utworzy gładką masę. Pod koniec dodać masło i dobrze wymieszać.
Angielski krem waniliowy:
250 ml. śmietany 36% zagotować z laską wanilii. Zdjąć z ognia i odstawić aż nabierze smaku wanilii. 4 żółtka utrzeć z 8 dkg. cukru na białą masę. Do żółtek dolewać śmietanę i podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje. Nie dopuścić do zagotowania.
Deser ten można podać również zimny.