.

piątek, 29 listopada 2013

Łosoś marynowany w winie.


Składniki:
300 g świeżego łososia
250 ml wina białego wytrawnego
70 ml soku z cytryny
1 łyżeczka pieprzu zielonego marynowanego
3 listki szałwii
3 listki laurowe

0,5 łyżeczki soli
Wykonanie:
Wino zagotować z sokiem cytrynowym i przyprawami, ostudzić.
Łososia ,cienkim nożem, pokroić na cienkie plasterki.
Fileciki ułożyć w naczyniu ,zalać zimną marynatą, przykryć i odstawić na 2-3 dni do lodówki lub innego chłodnego miejsca.
Godzinę przed podaniem wyjąć filety z lodówki ,osączyć i ułożyć na półmisku. Można przygotować mini kanapeczki. Marynowany łosoś dobrze smakuje z chrzanem w śmietanie. Uwaga! Do marynowania nadają się jedynie świeże ryby.